U bent hier

GEREGLEMENTEERDE INFORMATIE

30 september 2016, 20 u

Keyware neemt participatie in Franse fintech bedrijf Magellan SAS

Participatie van 4 miljoen EUR gebeurt zonder kapitaalverhoging

Brussel, België – 30 september 2016 – Keyware (EURONEXT Brussel : KEYW) kondigt vandaag de ondertekening aan van een participatie van 40 procent in het technologiebedrijf Magellan SAS (www.magellanset.com). Keyware betaalt de participatie met eigen middelen gecombineerd met een bankfinanciering zodat er voor haar aandeelhouders geen verwatering optreedt.

De beoogde transactie in een notendop:

 • Overname van bedrijf naar Frans recht: Magellan SAS
 • Indicatieve prijs 4.000 kEUR voor 40% van de aandelen
 • Financiering zonder kapitaalsverhoging: de prijs zal betaald worden met 3.000 kEUR cash en 1.000 kEUR in aandelen van Keyware Technologies
 • In 2015 realiseerde Magellan een omzet van meer dan 3,3 miljoen EUR, een EBITDA van 1,0 miljoen EUR en een nettoresultaat van 0,2 miljoen EUR
 • Investering in nieuwe complementaire technologische mogelijkheden zoals revolving credits (SPLIT) en beveiligen van kritieke data.
 • Magellan stelt 16 personen te werk

Onmiddellijk rendement

De investering van Keyware in het Franse Magellan SAS kadert in de ruimere groeistrategie van de expert in elektronische betalingen uit Zaventem. Eerder dit jaar maakte Keyware al bekend tijdens Q4 een kantoor te openen in Duitsland, nu is er ook deze participatie van 40 procent in Magellan, goed voor een waarde van 4.000 kEUR.

Magellan is een winstgevende vennootschap. In 2015 realiseerde het bedrijf een omzet van meer dan 3,3 miljoen EUR, een EBITDA van 1 miljoen EUR en een nettoresultaat van 0,2 miljoen EUR. Keyware rekent met de participatie op een onmiddellijke financiële winst in Q4.

Daarnaast krijgt Keyware via de participatie toegang tot nieuwe en complementaire technologie die het bedrijf wil integreren in de eigen betaaloplossingen voor de Belgische en Duitse markt.

Financiering

Door de betaling met eigen middelen in combinatie met een bankfinanciering zal er voor de bestaande aandeelhouders geen verwatering optreden. Het doel van Keyware was om de winsten van de voorbije jaren te investeren in groei en hiervoor zijn er middelen voorhanden, zelfs na de dividenduitkering die aangekondigd werd in augustus.

 • de indicatieve prijs voor 40 procent van de activiteiten bedraagt 4.000 kEUR
 • de prijs zal voor 75 procent betaald worden in cash (3.000 kEUR) en voor 25 procent in aandelen van NV Keyware Technologies (voor een tegenwaarde van 1.000 kEUR)
 • de closing vond plaats op 30 september 2016

De impact van deze geplande transactie voor Keyware Technologies is als volgt:

 • Magellan en Keyware hebben een wederzijds akkoord om de synergie tussen beide bedrijven versneld uit te bouwen
 • de gecombineerde cijfers voor Magellan en Midian voor 2015 kunnen als indicatief worden aanzien voor het resultaat van het boekjaar 2016, waarin Keyware 40 procent aanhoudt vanaf 30 september 2016

Magellan SAS

Magellan SAS, een winstgevende vennootschap naar Frans recht, is al meer dan 16 jaar actief op de Franse markt en haar overzeese gebieden met innovatieve oplossingen voor het beheer van beveiligde elektronische transacties. De vennootschap verwerkte al meer dan 10 miljard transacties en heeft een uitgebreide klantenportefeuille. Via de participatie van Keyware krijgt Magellan directe toegang tot de Belgische en Duitse markt.

Onder de directe en indirecte klanten van Magellan bevinden zich organisaties als Crédit Agricole Cards & Payments, Société Générale, BRED Banque Populaire, Orange Business Services, Carrefour, Decathlon, BMW, Midas, Point S, Promod, Connexion, Conforama, Prudence Créole, Banque de Tahiti, Air France, Air Calin, Volkswagen Bank, etc. Magellan heeft ook een groot deel van de markt in de Franse overzeese gebieden in handen.

Investering in technologische mogelijkheden

De participatie in Magellan geeft Keyware toegang tot elektronische betaaloplossingen voor fysieke omgevingen, e-commerce en m-commerce. Die kan het ook in België introduceren. Het gaat om drie vormen van betaalsoftware:

 • SPLIT is de nieuwe standaard voor het toelaten van een gesplitste betaling door de consument. Hierdoor kunnen handelaars zelf snel en eenvoudig microkredieten toestaan aan klanten, zonder al te veel papierwerk. Overal in Europa stijgt de vraag naar dit soort microkredieten. Met de SPLIT-technologie kan dat gewoon met de bankkaart, met een eenvoudig verzoek aan de kassa.
 • SET2U is een wereldwijd platform voor betalingen die de complexiteit van het betaalproces vermindert door alle soorten transacties te centraliseren: betalingen, geldopvragingen, bancaire diensten, prepaid-systemen, getrouwheidskaarten en authentificatie. Het systeem is bruikbaar voor zowel betaalkaarten als voor diverse betaalapps. Bovendien beschikt SET2U sedert september 2016 over de internationale certificatie PA-DSS
 • S-Token anonimiseert betalingsgegevens, conform aan de PCI, DSS en aan de EMVCo-aanbevelingen. Daarnaast beschikt Magellan over een brede waaier van analysemogelijkheden voor bijvoorbeeld marketingdoeleinden.

In de eerste plaats wil Keyware de oplossingen van Magellan integreren in zijn eigen elektronische betaaloplossingen voor de Belgische en Duitse markt. Keyware zal de extra beschikbare ontwikkelingscapaciteit aanwenden om nieuwe geïntegreerde - en betaaloplossingen te creëren en op de bestaande markten te groeien zowel in volume als in marge.

Enkele cijfers van Magellan

Op basis van de laatste jaarrekening van 2015, voorgesteld volgens de Franse rekenmethodes, zijn de kerncijfers van Magellan SAS:

 • Eigen vermogen:           8.349 kEUR
 • Omzet :                          3.314 kEUR
 • EBITDA :                       1.029 kEUR
 • Netto resultaat :             209    kEUR (winst)
 • Personeelsbestand:      16      VTE

Het filiaal van Magellan SAS, Midian SASU, is ook een organisatie naar Frans recht en stelt volgens de laatste rekeningen van 2015 deze kerncijfers voor:

 • Eigen vermogen:           - 366 kEUR
 • Omzet:                          295 kEUR
 • EBITDA :                       - 71 kEUR
 • Netto-resultaat :            512 kEUR (winst)

In 2016 zal de dochtervennootschap Midian SASU opgeslorpt worden door Magellan SAS via een geruisloze fusie (TUP naar Frans recht of transmission universelle de patrimoine).

Over Keyware

Keyware is een vooraanstaande leverancier van oplossingen voor elektronisch betalen, getrouwheidssystemen, identiteitstoepassingen en daaraan verwant transactiebeheer. Keyware is gevestigd in Zaventem, België.

Voor bijkomende informatie, contacteer:

M. Stéphane Vandervelde
President & CEO
Keyware Technologies
Tel. : +32 (0)2 346.25.23
ir@keyware.com
www.keyware.com